Małe dzieci są głodne wiedzy. Niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego, jak bardzo. Najważniejsze dla przyszłości człowieka jest kilka pierwszych lat życia. Wiedza ogólna jest niezwykle cenna i potrzebna, ale nasze pociechy możemy bardzo wcześnie „kierować” na pewne określone tory, np. oswajać je z muzyką klasyczną, jazdą na koniu, grą w szachy, pływaniem, budownictwem, tańcem. Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Jedną z nich, coraz bardziej atrakcyjną i wielopoziomową, staje się świat kulinariów. Gotowanie przestaje być postrzegane jako czynność równie mechaniczna i pozbawiona głębi co sprzątanie czy wynoszenie śmieci. Gotowanie stało się modą, wyzwaniem, sztuką, rozrywką, sposobem na życie. Małe dzieci warto więc zaznajamiać z kuchennymi sprzętami i czynnościami już od najmłodszych lat.
Wydawnictwo Zielona Sowa stworzyło serię książeczek Rosnę i poznaję przeznaczoną dla dzieci od pierwszego roku życia. Kilka z nich dotyczy również świata kulinariów – „W kuchni”, „Owoce i warzywa” oraz, częściowo, „W domu i w parku”. W każdej książeczce znajdują się zdjęcia różnych przedmiotów umieszczone na kolorowych tłach. Pod zdjęciami umieszczono krótkie podpisy wyjaśniające do czego służy dana rzecz. W książeczce zatytułowanej „W kuchni” pojawia się m.in. patelnia, kanapka, filiżanka, waga kuchenna i lodówka. Jest tu również słoik, zlew i durszlak, a także sztućce wraz z obrazkiem pokazującym jak należy położyć widelec i nóż obok talerza.
Zdjęcia są wyraźne, kolory bardzo intensywne – na pewno przyciągną uwagę maluchów. Format publikacji jest niewielki (ok. 10x10 cm), kartki są sztywne, grube, narożniki bezpiecznie zaokrąglone. Taka książeczka to zabawa i nauka w jednym, świetna na początek wielkiej kuchennej przygody!
„W kuchni”, Zielona Sowa 2012, seria Rosnę i poznaję, 18 s., cena 4-5 zł.
Książka na stronie wydawcy: www.zielonasowa.pl/ksiazki/edukacja_przedszkolna/edukacja_przez_zabawe/rosne_i_poznaje/W_kuchni/