Przepisy w książce
podzielono na osiem części. Na otwarcie – tortilla! To chyba
najważniejsze i najbardziej znane danie hiszpańskie.
W książeczce znajdziecie piętnaście różnych wersji
smakowych, m.in. tortillę górską, z rydzami czy ze
świeżych sardynek. Proponowane posiłki z ryżem to np. paella po
walencku czy ryż z mlekiem i cytryną. Dalej mamy
rozmaitość potraw z warzyw (bób po katalońsku, wdowie
ziemniaki czy szpinak z migdałami), zupy (zupa Aranzazu,
zupa chlebowa), dania z ryb (dorsz pieczony w winie,
krem z ryb z curry albo cytryny faszerowane
rybą), potrawy z drobiu oraz innych mięs (kurczak
„Carmen”, kurczak smażony z bananami, cielęcina po
sewilsku czy pilaw po baskijsku). Na koniec podano kilka receptur na
sosy, jak beszamel na sposób hiszpański, sofrito czy sos cebulowy.
Wszystkie receptury są opisane
w niezwykle przystępny sposób. Składniki bez problemu
kupicie w polskich sklepach, a samo
przyrządzenie nie zajmie, w większości przypadków,
dużo czasu. Niektóre potrawy zilustrowano kolorowymi zdjęciami. Polecam tę pozycję przede wszystkim osobom
rozpoczynającym przygodę z kuchnią hiszpańską lub
szukającym prostych inspiracji. „Hiszpanie są dumni z tego,
że ich kuchnia odziedziczyła wszystko co najlepsze po ludach
zasiedlających Półwysep Iberyjski od zarania dziejów” – piszą
autorzy książki. Korzystajcie więc z tego
dobrodziejstwa i cieszcie się tym, co oferuje bogata
kuchnia Hiszpanii. Gotując w jej duchu, upajajcie się zapachem oliwy, czosnku i wspaniałych
ziół. Używajcie prostych i zdrowych składników,
przede wszystkim warzyw i kasz, ale spróbujcie też łączyć – jak
chyba tylko Hiszpanie – ryby z mięsem. ¡Buen
provecho!
Więcej na temat serii Biblioteczka
Poradnika Domowego przeczytacie we wpisie Owocowe wypieki w „serii nad seriami”.
Janina Pałęcka, Oskar Sobański,
„Potrawy z hiszpańskiej tawerny”, Prószyński
i S-ka 10/1996, seria
Biblioteczka Poradnika Domowego,
111 s., cena
3,90 zł.
Książka na stronie wydawcy: www.proszynski.pl/Potrawy_z_hiszpanskiej_tawerny-p-262-1600-.html