sobota, 1 września 2012

Hiszpańska tawerna w twoim domu

Janina Pałęcka, Oskar Sobański, „Potrawy z hiszpańskiej tawerny”
Kuchnia hiszpańska jest niezwykle bogata. Słynie przede wszystkim z tortilli, paelli czy gazpacho. Niemal każde miasteczko, a może nawet rodzina, ma swój tajemny przepis na te pyszne, klasyczne dania. Główne składniki są niezmienne, ale liczba wariantów i dodatków jest właściwie nieograniczona. Jeśli chcielibyście skosztować hiszpańskich pyszności, polecam na początek przepisy zamieszczone w książeczce „Potrawy z hiszpańskiej tawerny”, wydanej w serii Biblioteczka Poradnika Domowego.

Hiszpańskie tortille„Potrawy z hiszpańskiej tawerny”, autorstwa Janiny Pałęckiej i Oskara Sobańskiego, to publikacja rozpoczynająca w Biblioteczce Poradnika Domowego przegląd narodowych kuchni z różnych stron świata. Zamieszczono w niej 138 przepisów na znane potrawy kuchni hiszpańskiej – w większości bardzo proste do przygotowania, więc na pewno każdemu uda się przyrządzić je w domu. We wstępie zostało w skrócie opisane kulinarne dziedzictwo Królestwa Hiszpanii, na które znaczny wpływ miała kuchnia arabska, francuska czy meksykańska. Autorzy poświęcają dużo miejsca na opis podawanych do posiłku win, które w Hiszpanii pije się dla poprawienia trawienia.

Przepisy w książce podzielono na osiem części. Na otwarcie – tortilla! To chyba najważniejsze i najbardziej znane danie hiszpańskie. W książeczce znajdziecie piętnaście różnych wersji smakowych, m.in. tortillę górską, z rydzami czy ze świeżych sardynek. Proponowane posiłki z ryżem to np. paella po walencku czy ryż z mlekiem i cytryną. Dalej mamy rozmaitość potraw z warzyw (bób po katalońsku, wdowie ziemniaki czy szpinak z migdałami), zupy (zupa Aranzazu, zupa chlebowa), dania z ryb (dorsz pieczony w winie, krem z ryb z curry albo cytryny faszerowane rybą), potrawy z drobiu oraz innych mięs (kurczak „Carmen”, kurczak smażony z bananami, cielęcina po sewilsku czy pilaw po baskijsku). Na koniec podano kilka receptur na sosy, jak beszamel na sposób hiszpański, sofrito czy sos cebulowy.

Rozdział poświęcony zupomWszystkie receptury są opisane w niezwykle przystępny sposób. Składniki bez problemu kupicie w polskich sklepach, a samo przyrządzenie nie zajmie, w większości przypadków, dużo czasu. Niektóre potrawy zilustrowano kolorowymi zdjęciami. Polecam tę pozycję przede wszystkim osobom rozpoczynającym przygodę z kuchnią hiszpańską lub szukającym prostych inspiracji. „Hiszpanie są dumni z tego, że ich kuchnia odziedziczyła wszystko co najlepsze po ludach zasiedlających Półwysep Iberyjski od zarania dziejów” – piszą autorzy książki. Korzystajcie więc z tego dobrodziejstwa i cieszcie się tym, co oferuje bogata kuchnia Hiszpanii. Gotując w jej duchu, upajajcie się zapachem oliwy, czosnku i wspaniałych ziół. Używajcie prostych i zdrowych składników, przede wszystkim warzyw i kasz, ale spróbujcie też łączyć – jak chyba tylko Hiszpanie – ryby z mięsem. ¡Buen provecho!

Więcej na temat serii Biblioteczka Poradnika Domowego przeczytacie we wpisie Owocowe wypieki w „serii nad seriami”.


Janina Pałęcka, Oskar Sobański, „Potrawy z hiszpańskiej tawerny”, Prószyński i S-ka 10/1996, seria Biblioteczka Poradnika Domowego, 111 s., cena 3,90 .