Kuchnia hiszpańska jest niezwykle
bogata. Słynie przede wszystkim z tortilli, paelli czy
gazpacho. Niemal każde miasteczko, a może nawet rodzina, ma
swój tajemny przepis na te pyszne, klasyczne dania. Główne
składniki są niezmienne, ale liczba wariantów i dodatków
jest właściwie nieograniczona. Jeśli chcielibyście skosztować
hiszpańskich pyszności, polecam na początek przepisy zamieszczone
w książeczce „Potrawy z hiszpańskiej tawerny”, wydanej
w serii Biblioteczka Poradnika Domowego.

„Potrawy z
hiszpańskiej
tawerny”, autorstwa Janiny Pałęckiej i
Oskara
Sobańskiego, to publikacja rozpoczynająca w
Biblioteczce
Poradnika Domowego przegląd narodowych kuchni z
różnych
stron świata. Zamieszczono w
niej 138 przepisów na
znane potrawy kuchni hiszpańskiej – w
większości
bardzo proste do przygotowania, więc na pewno każdemu uda się
przyrządzić je w
domu. We wstępie zostało w
skrócie
opisane kulinarne dziedzictwo Królestwa Hiszpanii, na które znaczny
wpływ miała kuchnia arabska, francuska czy meksykańska. Autorzy
poświęcają dużo miejsca na opis podawanych do posiłku win, które
w
Hiszpanii pije się dla poprawienia trawienia.
Przepisy w książce
podzielono na osiem części. Na otwarcie – tortilla! To chyba
najważniejsze i najbardziej znane danie hiszpańskie.
W książeczce znajdziecie piętnaście różnych wersji
smakowych, m.in. tortillę górską, z rydzami czy ze
świeżych sardynek. Proponowane posiłki z ryżem to np. paella po
walencku czy ryż z mlekiem i cytryną. Dalej mamy
rozmaitość potraw z warzyw (bób po katalońsku, wdowie
ziemniaki czy szpinak z migdałami), zupy (zupa Aranzazu,
zupa chlebowa), dania z ryb (dorsz pieczony w winie,
krem z ryb z curry albo cytryny faszerowane
rybą), potrawy z drobiu oraz innych mięs (kurczak
„Carmen”, kurczak smażony z bananami, cielęcina po
sewilsku czy pilaw po baskijsku). Na koniec podano kilka receptur na
sosy, jak beszamel na sposób hiszpański, sofrito czy sos cebulowy.

Wszystkie receptury są opisane
w
niezwykle przystępny sposób. Składniki bez problemu
kupicie w
polskich sklepach, a
samo
przyrządzenie nie zajmie, w
większości przypadków,
dużo czasu. Niektóre potrawy zilustrowano kolorowymi zdjęciami. Polecam tę pozycję przede wszystkim osobom
rozpoczynającym przygodę z
kuchnią hiszpańską lub
szukającym prostych inspiracji. „Hiszpanie są dumni z
tego,
że ich kuchnia odziedziczyła wszystko co najlepsze po ludach
zasiedlających Półwysep Iberyjski od zarania dziejów” – piszą
autorzy książki. Korzystajcie więc z
tego
dobrodziejstwa i
cieszcie się tym, co oferuje bogata
kuchnia Hiszpanii. Gotując w
jej duchu, upajajcie się zapachem oliwy, czosnku i
wspaniałych
ziół. Używajcie prostych i
zdrowych składników,
przede wszystkim warzyw i
kasz, ale spróbujcie też łączyć – jak
chyba tylko Hiszpanie – ryby z
mięsem. ¡
Buen
provecho!
Janina Pałęcka, Oskar Sobański,
„Potrawy z hiszpańskiej tawerny”, Prószyński
i S-ka 10/1996, seria
Biblioteczka Poradnika Domowego,
111 s., cena
3,90 zł.